Υπηρεσίες

Διαδικτυακά
- Ατομική Θεραπεία
- Συμβουλευτική Γονέων
- Ομάδες Γονέων
- Αυτοτελή Εργαστήρια
- Μαθαίνω να παίζω με το παιδί μου
- Συνεργασία με Φορείς
bia-andrade-PO8Woh4YBD8-unsplash

ατομικη θεραπεια

Ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής ενηλίκων

Προσωποκεντρική Θεραπεία | Φιλιώ Κατσαρού

Η προσωποκεντρική – focusing βιωματική ψυχοθεραπεία είναι μια ανθρωπιστική προσέγγιση. Μέσω της συμβουλευτικής, το άτομο μπορεί να επεξεργαστεί θέματα που το δυσκολεύουν στην καθημερινότητα του, επώδυνες εμπειρίες που έχει ζήσει, να του δοθεί ο χώρος να αφουγκραστεί τα συναισθήματα του και να λάβει σημαντικές αποφάσεις ή να επιδιώξει βαθύτερα επίπεδα αυτογνωσίας.

Τι είναι η προσωποκεντρική προσέγγιση;

Στην προσωποκεντρική πιστεύουμε πως κάθε άνθρωπος γεννιέται με μια έμφυτη τάση προς την αυτοπραγμάτωση, δηλαδή να γίνεται ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο ίδιος. Αν το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται αυτό το άτομο είναι μη υποστηρικτικό ή εχθρικό, μπορεί αυτή η τάση να μπλοκάρει. Στη θεραπευτική σχέση δημιουργείται ένα περιβάλλον με αποδοχή, ενσυναίσθηση και αυθεντικότητα, ποιότητες τις οποίες  χρειάζεται  το άτομο ώστε να νιώσει ασφάλεια και να μπορέσει να επεξεργαστεί τις ανάγκες του και τις επιλογές του.

Πότε μπορεί κάποιος να αναζητήσει θεραπεία;

Μπορεί κάποιο άτομο να βιώνει έντονο άγχος, θλίψη ή αίσθηση κενότητας που του στερούν τη δυνατότητα να απολαύσει τη ζωή του. Μπορεί να έχουν προκύψει κάποια γεγονότα που να νιώθει πως χρειάζεται υποστήριξη για να ανταπεξέλθει ή να είναι σε μια φάση που είναι μπερδεμένο ως προς το τι αποφάσεις θέλει να πάρει, όπως αποφάσεις που αφορούν μια σχέση, την επαγγελματική του πορεία ή τα επόμενα βήματα σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής του. Επίσης, μπορεί να έχει τη διάθεση να γνωρίσει σε μεγαλύτερο βάθος τον εαυτό του, στα πλαίσια μιας εσωτερικής αναζήτησης.

Πόσο καιρό διαρκεί;

Αν και είναι αλήθεια πως η θεραπευτική διαδικασία θέλει το χρόνο της, είναι το ίδιο το άτομο που ορίζει τόσο τη διαδικασία όσο και τη διάρκεια της. Όσο το άτομο νιώθει πως το βοηθάει συνεχίζει, ενώ όταν αισθανθεί πως πλέον δεν το εξυπηρετεί σταματά. Συχνά, μπορεί κατά τη θεραπεία να υπάρξουν διαστήματα που το άτομο απογοητεύεται ή έχει προσδοκίες που δεν ικανοποιούνται κι αυτό είναι κάτι που μπορεί πάντα να συζητήσει με την ίδια τη θεραπεύτρια, ώστε να δουν από πού πηγάζουν και τι χρειάζεται.

συμβουλευτικη γονεων

Ατομικές συνεδρίες συμβολευτικής γονέων

Προσωποκεντρική Θεραπεία | Φιλιώ Κατσαρού

Ο ενημερωμένος γονιός είναι σε θέση να κάνει συνειδητές επιλογές ως προς την ανατροφή του παιδιού του. Μέσα από τις ατομικές συνεδρίες  ο γονιός ή το ζευγάρι ενημερώνεται για τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού, εκπαιδεύεται πάνω σε εργαλεία επικοινωνίας και διαχείρισης απαιτητικών καταστάσεων που έχει συχνά η γονεϊκότητα και ενθαρρύνεται να βρει τις κατάλληλες λύσεις για τη δική του οικογένεια.

Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;
Ο τρόπος που δουλεύω είναι ότι στις συνεδρίες μπαίνω με μια διάθεση να καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες του παιδιού και να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε πιο καθαρά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του γονιού. Στόχος είναι ο γονιός να βρει ένα σύμμαχο κι όχι ένα κριτή. Ένα σύμμαχο στο να βρεθούν τρόποι να είναι πιο κοντά στο παιδί του και πιο αυθεντικός ως προς τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να είναι από κάποιες πρακτικές συμβουλές μέχρι θέματα που αφορούν στη δυναμική της σχέσης.

Πότε μπορεί να απευθυνθεί  ένα γονιός σε έναν σύμβουλο γονέων;
Υπάρχουν γονείς που απευθύνονται σε μένα γιατί θέλουν να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν ώστε να φερθούν με ένα τρόπο που να είναι κοντά στην ήπια γονεϊκότητα. Κάπως προληπτικά, ας πούμε! Υπάρχουν γονείς που αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στη σχέση τους με το παιδί τους και θέλουν να τη φροντίσουν. Και υπάρχουν και οι περιπτώσεις που το παιδί δυσκολεύεται σε κάποιους τομείς ή βιώνει κάποιες δύσκολες συνθήκες και οι γονείς θέλουν να δουν με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν το παιδί.

Για πόσο καιρό χρειάζεται;
Αυτό είναι κάτι που το αφήνω πάνω στο γονιό. Κάποιοι γονείς χρειάζονται μόνο μια συνάντηση. Άλλοι επιλέγουν για ένα διάστημα που οι ίδιοι ορίζουν, να συναντιόμαστε εβδομαδιαία ή ανά δύο βδομάδες. Φυσικά πολλοί γονείς, απευθύνονται σε μένα στις φάσεις που οι ίδιοι το χρειάζονται. Μπορεί δηλαδή να κάνουμε ένα ραντεβού σήμερα και μετά από τρεις ή έξι μήνες να θελήσουν να ξαναμιλήσουμε.

Προσωποκεντρική Προσέγγιση | Φιλιώ Κατσαρού

ομαδεσ γονεων

Ομάδες γονέων θετικής διαπαιδαγώγησης “Μαθαίνω Φροντίζομαι Προσφέρω”

Οι ολιγάριθμες και κλειστές ομάδες γονέων δίνουν την ευκαιρία στους γονείς να εμπλουτίσουν τους τρόπους επικοινωνίας τους με τα παιδιά τους. Οι ομάδες έχουν βιωματικό χαρακτήρα όπου μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης οι γονείς μπορούν να αφουγκραστούν τα δικά τους συναισθήματα αλλά και των παιδιών τους και να μπορέσουν να εγκαταστήσουν κώδικες επικοινωνίας που έχουν σεβασμό, φροντίδα και σταθερότητα μέσα στην οικογένεια τους.

Προσωποκεντρική Προσέγγιση | Φιλιώ Κατσαρού

αυτοτελη εργαστηρια

Αυτοτελή εργαστήρια σε θέματα ανατροφής

Τα βιωματικά αυτοτελή εργαστήρια αφορούν συγκεκριμένα θέματα όπως η διαχείριση της ματαίωσης των παιδιών, οι καθημερινές διαμάχες, οι αδελφικές συγκρούσεις κ.α. όπου ο γονιός μπορεί να επεξεργαστεί το πλαίσιο των συγκεκριμένων δυσκολιών που έχει με το παιδί του και να δοκιμάσει νέους τρόπους προσέγγισης.

Προσωποκεντρική Προσέγγιση | Φιλιώ Κατσαρού

μαθαινω να παιζω με το παιδι μου

Αυτοτελή εργαστήρια 

Εστιάζοντας στη μοναδική σχέση της κάθε δυάδας, ο γονιός καθοδηγείται ώστε να μπορεί να παίζει με το παιδί του με τρόπο που ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ τους και παράλληλα ενισχύει  την αυτοεκτίμηση, την αυτορύθμιση και άλλες σημαντικές δεξιότητες του παιδιού. Ο γονιός μέσα από τον τρόπο που μαθαίνει να παίζει με το παιδί του αρχίζει να απολαμβάνει περισσότερο τη σχέση του μαζί του και παράλληλα αποκτά δεξιότητες που τον συνοδεύουν και σε άλλες στιγμές της μέρας.

Προσωποκεντρική Προσέγγιση | Φιλιώ Κατσαρού

συνεργασια με φορεισ

Συνεργασία με εξωτερικούς φορείς όπως σχολεία, δήμους ή επιχειρήσεις

Οργάνωση ομιλιών, εργαστηρίων ή και πιο εξατομικευμένων παροχών σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε φορέα

Εμπειρίες από τη συνεργασία μας

Φιλιώ Κατσαρού - Συνεργασίες
Βασιλική

Με την Φιλιώ συναντηθήκαμε με την σύσταση μιας καρδιακής μου φίλης (είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο της Φιλιώς) στο πρώτο κιόλας πελάγωμα μου στην γονεϊκότητα! Από εκείνη την πρώτη φορά που ένιωσα ΛΥΤΡΩΣΗ, έχω την ίδια ανακούφιση κάθε φορά που συνομιλώ μαζί της είτε σε ψηφιακές συνεδρίες, είτε όσες φορές βρέθηκα στην ΑΓΚΑΛΙΑ της. Έχει την καταπληκτική ιδιότητα να φωτίζει τις σκοτεινές γωνιές σου και να προσφέρει βοήθεια στις δύσκολες στιγμές που νιώθεις μόνος! Την ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις διαδρομές μας μέχρι τώρα, αλλά και προκαταβολικά για αυτές που θα ακολουθήσουν! ❤️

Φιλιώ Κατσαρού - Συνεργασίες
Καλλίστα

Δε τα πάω καλά με τον γραπτό λογο και είναι καιρό τώρα που θέλω να γράψω ένα review. Εχετε ακουστα αυτό "it takes a village to raise a child"? Αυτό είναι η Φιλιώ για μένα. Έχει πάντα μια οπτική των πραγμάτων που εγώ δεν έχω δει. Οι συνεδρίες μαζί της έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα. Η Φιλιώ κάθε φορά που κάνουμε συνεδρία με βοηθάει να με αγαπώ λίγο περισσότερο και αυτό κατά συνέπεια βγαίνει και στο παιδί μου 🙂🙂 Σίγουρα τη συνιστώ ❤️❤️ και σίγουρα την ευχαριστώ για όλα όσα έχει κάνει και που είναι πάντα εκεί όταν την χρειαζομαι. εάν βρεθήκατε στη σελίδα της και διαβάζετε το review μου κάποιος λόγος υπάρχει, ακούστε το ένστικτο σας και προχωρήστε μαζί της, μόνο κέρδος θα έχετε εσείς και η πολύτιμη οικογένεια σας.

Φιλιώ Κατσαρού-Συνεργασίες
Εύη

Η Φιλιώ, η online «κολλητή» για ένα χρονικό διάστημα λίγο μπερδεμένο για μένα. Διαβάζεις, ψάχνεσαι και πάντα κάτι λείπει. Αυτό το κάτι εγώ το βρήκα στην υπομονετική Φιλιω που ξέρει να θέτει τα σωστά όρια στη συζήτηση, ξέρει τον τρόπο να σε κάνει να προβληματιστείς εποικοδομητικά και αποτελεσματικά εσυ για σένα, χωρίς να σου προσφέρει σερβιρισμένη μια λύση που ίσως βοηθήσει. Φιλιώ μου η βοήθεια σου πολύτιμη, η στοργικότητα και η φιλική διάθεση σου αξέχαστες, είσαι η πιο κουλ «εκπαιδεύτρια γονέων» και σε έχω στην καρδιά μου ♥️♥️

Φιλιώ Κατσαρού - Συνεργασίες
Ειρήνη

Από την πρώτη στιγμή, με τη Φιλιώ ένιωσα μια ζεστασιά και μια οικειότητα που με άφησε να πω ακόμη και κείνα που πολύ δύσκολα λέγονται. Ένιωσα πως κάποιος πραγματικά με άκουσε και είχε τόσο νοίαξιμο και φροντίδα ο τρόπος της. Τα λόγια της είναι βάλσαμο στην ψυχή μου. Τα ανακαλώ ακόμη και πολύ μετά από τις συναντήσεις μας. Στο τέλος, έχω πάντα αυτή την αίσθηση της γαληνεμένης ψυχής και της ζεστής αγκαλιάς κι ας μην την έχω συναντήσει ποτέ από κοντά. Όλο αυτό, μέρα τη μέρα φέρει εσωτερικές μετατοπίσεις και λίγο λίγο με αλλάζει σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Φιλιώ, σ’ ευχαριστώ τόσο πολύ για τη βοήθεια και την ειλικρινή υποστήριξη.

Φιλιώ Κατσαρού - Συνεργασίες
Γιωργία

Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της γονεϊκότητας η Φιλιώ είναι το καταφύγιο που μου προσφέρει γαλήνη, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα ενώ ταυτόχρονα είναι ο φάρος που με φωτίζει να ανακαλύψω μέσα από τη διαδρομή την ευλογία και την ευτυχία του γονεϊκού ρόλου. Νιώθω τόσο ευγνώμων που σε έχω δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι Φιλιώ μου!

Φιλιώ Κατσαρού - Συνεργασίες
Καλλιόπη

Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το κατανοήσεις. Είναι μια εμπειρία δυνατή, συγκλονιστική. Η Φιλιώ δεν σε βοηθάει να λύσεις τα ''προβλήματα'' που έχεις με το παιδί σου. Σου ΓΝΩΡΙΖΕΙ το παιδί σου. Σου γνωρίζει τον ΕΑΥΤΟ σου. Φτάνει στο μεδούλι, στην ουσία, ωστόσο πάντα με τον πιο όμορφο, επίμονο, επεξηγηματικό και γλυκό τρόπο. Πολλοί τυχεροί όσοι την γνωρίσαμε και διδαχθήκαμε από εκείνη. Φιλιώ, σε ευχαριστώ!

Φόρμα Επικοινωνίας